Dél-Amerikából származó álgabona, amelyet már többezer évvel ezelőtt is ismertek és termesztettek, de csak cc. 40 éve figyeltek fel kimagasló beltartalmi értékeire.
Az amarant nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Jelentőség, hatások:
Az amarant szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje- és zsírtartalma pedig magasabb, mint a legtöbb gabonának és álgabonának. Fehérje összetétele kedvező, az esszenciális aminosavak közül lizint tartalmaz nagy mennyiségben, ami a többi gabona mellett különlegessé és hasznossá teszi. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlenek dominálnak.
Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, illetve székrekedés esetén is kedvező hatású.
Az amarant vastartalma kiemelkedő a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó.
Kevésbé kedvező, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.
Felhasználás:
Fogyaszthatjuk müzlibe keverve vagy készíthetünk belőle süteményt, kekszet, energiaszeletet. Panírozáshoz, töltelékek készítéséhez is használható.
Jellemzők
gluténmentes Igen
vegán Igen
hozzáadott cukor nélkül Igen
bio Igen
per 100 g
kj 1565 kJ
kcal 371 kcal
zsír 4,9 g
ebből telített zsírsavak 1,5 g
szénhidrát 65,1 g
ebből cukrok 1,1 g
fehérje 12,4 g
só 0,01 g
A meleg időre való tekintettel, csak saját felelősségre tudjuk futárszolgálattal elküldeni vagy csomagautómatába kézbesíteni azon termékeinket, melyek hőérzékenyek (pl. csokoládék).
Amennyiben a termék a szállítás során megolvad, nem tudunk felelősséget vállalni a keletkezett kárért. A nyári melegben javasoljuk a személyes átvétellel történő rendelését.
Megértésüket köszönjük!
Rólunk mondták eddigi vásárlóink