Hírek

2021.09.25

Tatán a fényes forrásnál jártunk 2021.09.25-én, ahol SSI Snorkel tanfolyamot, SSI Try Scuba tanfolyamot és SSI Skills Update tanfolyamot tartottunk.

A tanfolyamokon résztvevők nagyon élvezték a napsütést és a tó adta látványosságot. Kellemes hőmérsékletű víz fogadott minket és szikrázó napsütés.

 

Te is szeretnél részt venni közelgő tanfolyamaink egyiként? Jelentkezz...

 

Tata egy gyönyörű város, tele élettel, de a búvárok számára is tartogat szórakozási lehetőségeket. Akár télen is 18-23°C-os kristálytiszta vízben merülhetsz a tóban. A karsztvíz az aljzat felől tör be, olyan elképesztő látványt nyújt, mintha forrna a kvarchomok. A növényzet olyan akár egy dzsungel, színekkel és élettel teli. Pontyok, keszegek és egyéb édesvízi halakkal is találkozhatsz. Ugyan búvártanfolyam nyílt-vízi merüléseire a kis mélység miatt nem, de élménymerülésre annál inkább alkalmas a Tatai Fényes-forrás mind a 4 tava. A vízből kijőve egy fűtött vizű dézsában lehet átmelegedni, ha a hőmérsékleti viszonyok úgy alakulnak.

A magyar búvárkodás történetének egyik legrégebbi merülőhelye a Tatai Fényes-forrás.

A tó alján (3-4m-en) a kristály tiszta kvarchomokon keresztül több kráterben tör fel a forrásvíz, ennek látványa biztos hatalmas élményt fog jelenteni Neked is.

Nem csak búvároknak érdekes a fényes fürdő hanem barátaidnak vagy akár az egész családnak!

A fényes fürdő nyitva tartásának idején a kísérők igénybe vehetik a fürdő létesítményeit és medencéit.
A merülések között pedig érdemes végigsétálni a tavak partján vagy a felújított tanösvényen, hisz forrás-fürdő területe egyedülálló állat-, és kb. 300 fajból álló láperdei növényvilággal rendelkezik.

Program részletei

A Tatai Fényes-forrásoknál találkozunk, rövid ismerkedés után bemutatjuk a merülőhelyet, majd rövid elméleti képzést követően víz elá merülünk Veled.

Merülés után lehetőség van használni a kültéri székely dézsát, eltölhetsz egy teljes napot barátaiddal, családoddal, miközben megnézheted a tanösvényt, szaunázhatsz, napozhatsz, amit enged az időjárás.

A tó maximális mélysége 4m.

A tó vízhőfoka 20-23 fok.

Naptár

2021. November
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Üdvözöl a DelfinBúvár.hu - #Búvároktatás #Sport felszerelés #Vitaminok #Mentes élelmiszerek #Immunrendszer védelem #Diéta elősegítés #Egészséges életmód | info@delfinbuvar.hu | +36 70 319 38 49

 

Preventa 105 szénsavas deutérium csökkentett ivóvíz 1,5l

Preventa 105 szénsavas deutérium csökkentett ivóvíz 1,5l

Preventa 105 szénsavas deutérium csökkentett ivóvíz 1,5l

Bruttó 1 990 Ft
Részletek

Deutériumtartalom: 105±5 ppm (220 mg/l HDO)

Mi a deutérium?

A deutérium (nehézhidrogén) a hidrogén természetben előforduló változata az atommag a proton mellett egy neutront is tartalmaz (a hidrogén atommagja egy protont tartalmaz). A kétszeres tömegeltérés miatt a hidrogén és a deutérium fizikai és kémiai viselkedésében jelentős eltérések vannak.

Hogyan változik bolygónkon a csapadék deutériumtartalma, mennyi deutériumot tartalmaz az emberi szervezet?

Az élő szervezetek deutériumtartalmát elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a lehulló csapadéknak a deutériumtartalma határozza meg. A csapadék deutériumtartalma az Egyenlítőtől az Északi-, illetve Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken. Hazánkban a felszíni vizek deutériumtartalma körülbelül 140-145 ppm. Az emberi test legnagyobb része víz, aránya az életkor előrehaladtával csökken. Mivel testünk körülbelül 60%-a víz, és a vízen kívül egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak deutériumot, az emberi szervezet deutériumkoncentrációja többszörösen meghaladja más, élettanilag fontos elem – mint például a kalcium, kálium, magnézium – normálértékét.

Mi jellemzi a csökkentett deutériumtartalmú vizeket, hogyan határozható meg a deutériumtartalom?

A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek a természetes vizeknél lényegesen kevesebb deutériumot tartalmaznak. A víz deutériumtartalmának meghatározásakor a „ppm” egység használatos (parts per million), mely azt mutatja meg, hogy egymillió hidrogénatomból (H) hány tekinthető deutériumnak (D), illetve egymillió vízmolekula (H2O) közül hány a nehézvíz-molekula (D2O). A deutériumtartalom meghatározására tömegspektrometriás és lézeres méréstechnikát alkalmaznak.

Milyen eljárással csökkenthető a víz deutériumtartalma?

A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása energiaigényes technológiával történik, a normál (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain alapul. A csökkentett deutériumtartalmú víz előállításakor azt használjuk ki, hogy a mindössze 1,5 oC forráspontkülönbség következtében a gőzfázisban csökken a magasabb forráspontú nehézvíz koncentrációja. Többször megismételve az elpárologtatást, amely desztillációs tornyokon történik, a víz deutériumtartalma tetszőleges mértékben csökkenthető.

Csökkenthető-e a víz deutériumtartalma házilagos módszerrel?

A házi desztillálókészülékekkel végzett eljárással egy lépésben legfeljebb 1 ppm-es deutériumszint-csökkenést lehet elérni – ami lényegesen nem változtatja meg a víz detériumkoncentrációját –, kétszeri desztillálással is csak kb. 2-3 ppm-es csökkentés lehetséges. A víz deutériumtartalmát érdemben frakcionált desztillációs eljárással, ipari méretben lehet csökkenteni. A Preventa® termékek 15-84%-kal kevesebb deutériumot tartalmaznak, mint természetes vizeink, míg az egyszeri desztillálás mindössze 1-1,5%-kal változtathatja meg a víz deutériumkoncentrációját.

Mi a Preventa®?

A Preventa® a világ első csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsaládja, mely a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. nemzetközi szabadalmai alapján került kifejlesztésre. A Preventa® ivóvizet a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás engedélyezte 1999-ben  Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének szakvéleménye, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állásfoglalása alapján. A Preventa® hozzáadott vízként kiváló minőségű, természetes ásványvizet tartalmaz, 20 éve piacvezető a csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között.

Mit jelölnek a Preventa® termékeken feltüntetett számok?

 A Preventa® termékek nevében szereplő szám az adott csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz deutériumtartalmát jelzi ppm értékben megadva. Ennek megfelelően a Preventa® 125 termékben például 125, a Preventa® 105-ben 105, a Preventa® 85-ben 85 ppm a deutériumkoncentráció, a természetes vizekre, így a normál csapvízre is jellemző 140-145 ppm értékhez képest.

Miért magasabb a Preventa® ivóvizek ára?

A Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek ára a technológia magas energiaigénye miatt magas, a vízből egy költséges eljárással lehet csak kivonni a deutériumot. Jelenleg nem áll más eljárás rendelkezésre, amivel olcsóbban tudnánk csökkenteni a víz deutériumtartalmát.

Mi a különbség a jelenleg forgalomban lévő csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között?

Vannak forgalomban olyan csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékek, melyek minősége nem ellenőrzött, deutériumtartalmuk eltér a palackon szereplő értéktől. Ezek a termékek megtévesztik a fogyasztókat, deutériumtartalmuk nincs hitelesítve.

A Preventa® termékek szigorú minőségellenőrzési folyamaton mennek keresztül, deutériumtartalmukat a Magyar Tudományos Akadémia Földtani és Geokémiai Intézete ellenőrzi, hitelesíti. A minőségi bizonylatok megtekinthetőek a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. központjában.

Milyen mennyiségben fogyaszthatóak a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú vizek?

A Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékekkel a teljes napi folyadékszükséglet biztosítható.

Forralható-e a Preventa®?

 Forralható, készíthető belőle tea, kávé, főzés céljára is használható. A forralás zárt térben – fedő alatt – vagy vízforraló készülékben történhet!

Tárolható-e nyitott edényben a Preventa®?

 Lehetőleg ne tároljuk a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú termékeket hosszabb ideig nyitott edényben, mert a levegővel érintkezve összetétele változhat. A kitöltött mennyiséget javasolt rövid időn belül elfogyasztani.

Egyes Preventa® ivóvizek szénsavas és szénsavmentes változatban egyaránt elérhetőek. Fontos tudnunk, hogy a szénsavas és a szénsavmentes vizek nagyságrendileg ugyanannyi ásványi anyagot tartalmaznak, szervezetünk sav-bázis egyensúlya szempontjából tehát a két típus között nincs lényegi különbség.

Deutériumcsökkentés sportegészségügyi hatásai

Válogatott evezősekkel végzett vizsgálatban az élsportolókat a szokásos terheléses vizsgálatnak vetették alá. A Preventa-csoportba tartozó sportolók jobb élettani paraméterek mellett tudták teljesíteni a terheléses feladatokat.

A deutériumkoncentráció-csökkenést követően a szövetek kevésbé kerültek oxigénhiányos állapotba, a glükóz mobilizáció és felhasználás javult, a sejtek  metabolikusan jobban tudták kompenzálni a terheléskor jelentkező hatásokat. A vizsgálatok eredményei összhangban voltak a sportolók szubjektív tapasztalataival, mely szerint a Preventa-fogyasztást követően javult a teljesítményük, gyorsabban regenerálódtak, és kitartóbb fizikai leterhelésre voltak képesek. A Preventa – fokozott fizikai igénybevétel mellett – alkalmas lehet a szervezet teljesítőképességének fokozására.

Györe I., Somlyai G. (2005) Csökkentett deutérium tartalmú ivóvíz hatása a teljesítőképességre sportolóknál. Sportorvosi Szemle/46/1:27-38.

 

A csökkentett deutériumtartalmú élelmiszer-készítmények gyógyszernek nem minősülő termékek, így ezeknek a hatályos jogszabályok szerint gyógyhatás nem tulajdonítható!

Adatok
Szállítási idő
2 munkanap
Szállítási költség
790 Ft
Cikkszám
DELFIN_0008105
Hasonló termékek