Üdvözöl a Delfinbúvár.hu!
Kérdésed van? Segítünk!
+3670/319-38-49
Kategóriák
Kategóriák
Kérdésed van? Segítünk!
+3670/319-38-49
Keresés
Profil
Kosár
-
Kategóriák
Újdonságok
Akciós termékek, kiárusítás
Állateledel, felszerelés
Aprócikkek
Baba és gyerek
CD, DVD, BluRay
Erotikus és intim termékek
Étel, ital
Fotó, Videó, Optika
GSM kiegészítők
Háztartási kisgép
Háztartási vegyiáru
Irodatechnika, irodaszer, papíráru
Játék, ajándék, hobbi
Könyvek
SSI Búvár tanfolyamok
Számítástechnika
Szépségápolás felnőtteknek
SSI Búvár tanfolyamok
Delfinbuvar.hu Premium
Garanciális ügyintézés
Blog
Receptek
Dr. Steinberger levekkel
Eddigi túráink
2018 - OLASZORSZÁG - Y40
2018 - EGYIPTOM - DAHAB
2018 - L'AQUÀRIUM DE BARCELONA
2018 - DÁNIA - DEN BLA PLANET
2019 - LUPA BEACH
2019 - HORVÁTORSZÁG - RAZANJ - AUGUSZTUS
2019 - MALDÍV SZIGETEK
2020 - HORVÁTORSZÁG - RAZANJ - AUGUSZTUS
2021 - EGYIPTOM - HURGHADA - AUGUSZTUS
2022 - HORVÁTORSZÁG - Sali
Hasznos információk
Próbamerülés regisztrációs űrlap
SSI Egészségügyi Nyilatkozat
Kárpátkemence
25
Bruttó
11 990
Ft
Bruttó
8 990
Ft
Kosárba
Tájakkoroknépekételei
Könyvek
Gasztronómia
Tájakkoroknépekételei
Előző termék
Következő termék
Kárpátkemence
Cikkszám:
DBK_218819
25
Készleten több, mint 10db
25
Bruttó
11 990
Ft
Bruttó
8 990
Ft
Kezdete: 2024.05.17
A készlet erejéig!
Megtakarítás
3 000 Ft
Szállítási idő
:
3 munkanap
További adatok
Kosárba
A vásárlás után járó pontok:
90 Ft
Értesítést kérek árcsökkenés esetén
Kérdés a termékről
Nyomtat
Ajánlom
Részletek
Adatok
Részletek
Ruprecht László A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnöke, a kötet ötletgazdája 1973-ban született Móron, az Alba Regia szállóban kezdte karrierjét. Innen Budapest egyik legjobb szállodájába, az Atrium Hyattbe került, ezt követte a Kempinski, majd az ország első ötcsillagos kastélyhotele, a Sasvár, ahol 25 évesen konyhafőnök lett.
Tanult Franciaországban és Németországban, a párizsi Ritz mesterkurzusán világszínvonalú képzésben részesülhetett, majd megszerezte a Lenőtre konyhaművészeti iskola diplomáját is. 2005-ben a nemzeti szakácsválogatott csapatkapitánya, 2011-ben az ország első EU-elnökségének gasztronómiai vezetője volt. Számos eseményen képviselte hazánkat az Egyesült Királyságtól Japánig. A Köztársasági Elnöki Hivatal jó néhány kiemelt díszétkezését alkotta meg. Tanácsadóként segítette vidéki éttermek és szállodák megnyitását és munkáját, amelyek közül a Michelin többet is díjazott vagy ajánlott. 2012 óta egyesületével Magyarország, Felvidék és Erdély gasztronómiájának fejlődésén dolgozik. 2018-ban Pro Turismo díjat, 2023-ban a Magyar Érdemkereszt ezüst fokozatát vehette át.
Meggyőződése, ha az ember valamibe belefog, azt csak a legmagasabb szinten érdemes végezni. A külföldi látogatók rácsodálkoznak a magyar konyhára, ám nálunk még mindig a kishitűség uralkodik, mindenkihez csak alkalmazkodni akarunk, saját értékeinket háttérbe szorítjuk. Pedig művészetünkre, építészetünkre, zenénkre, hagyományainkra, múltunkra büszkék lehetnénk, s utóbbit legkönnyebben épp a gasztronómián keresztül mutathatnánk be.
A könyv, amit a kezében tart, nem 1100 év magyar konyhakultúrájának pontos kutatások alapján megírt tudományos összefoglalója. Sokkal inkább egy játék: logikai is, stratégiai is, útvesztős is. Utazás térben és időben, ami magában hordozza az eltévedés lehetőségét, de a türelemmel viselt megpróbáltatásokért a jutalom sem marad el: új ízeknek, régmúlt korok illatainak felfedezése és megosztása azokkal, akik örömmel ülnek le majd az asztalunk köré. Ajándék nekik és magunknak. Közös múltunk újbóli megélése. Öt-öt, hosszú mérlegelés után kiválasztott recept képviseli benne hazánk történelmének tizenegy korszakát, gasztronómiáját, azt a művészetet vagy tudományt, ami a kultúra és az étel közötti összefüggést kutatja és jeleníti meg, és minden mást, ami az evéshez tartozik. Elvileg lehetetlen vállalkozás. Gyakorlatilag egy hatalmas, az évszázadok alatt elhalványult mozaikkép tizenegy kis kockájának fényesre csiszolgatása. Ez volt a könyv létrehozóinak játéka, amiben hosszú hónapokon keresztül örömmel vettünk részt. Mi lenne, ha csak azok az alapanyagok állnának rendelkezésünkre, amelyek Szent Márton hegyének, a mai Pannonhalmának környékén ezer évvel ezelőtt megteremtek? Milyen köretet készítenénk a megfőtt hús mellé, ha rizsnek, krumplinak még a hírét se hallhattuk, bors hosszú évek óta nem ért el a Kárpát-medencébe, de vacsorára a törökverő Zrínyi Miklóst és udvarát kellene megvendégelnünk? És mi lenne, ha Bethlen Gábor fejedelem esküvői menüjét kellene összeállítanunk abban az időben, amikor az ország területének több mint egyharmadán a török az úr? Az egyes fejezetek receptjeihez olyan alapanyagok tartoznak, amelyeket az adott korszakban már nagy valószínűséggel használtak. Törekedtünk arra, hogy mindegyik ételt elő lehessen állítani az eredeti módszerek szerint is: főzve, sütőharang alatt tűzhelyen, úgy, ahogyan az udvari szakácsoknak és a háziasszonyoknak kellett valaha, a receptleírásoknál az egyszerűbb elkészíthetőség érdekében mégis segítségül hívtuk a modern konyhatechnológiát.
A kötet játékos elnevezése mögött a tartalom komoly: művelődéstörténeti összefüggésben mutatja be a magyarok gasztrokultúráját. Kulturális olvasztótégely, így is szokták emlegetni a Kárpát-medencét, ahol a különböző hagyományok termékenyítőleg hatnak egymásra már több mint ezer éve.
A magyar nyelv, bár megőrizte eredeti nyelvtani sajátosságait és ősi szavait, a környezet és a szokások változásával rengeteg türk, szláv, germán, latin és ki tudja, még hányféle nyelv szavait formálta át és tette sajátjává. Ugyanez játszódott le a magyar konyhával is: környező és velünk élő népek alapanyagait, ételeit, italait, főzési technológiáit ismertük meg és változtattuk át lassan-lassan szájunk íze szerint. Nem gondolunk rá, hogy valaha a szláv törzsek termelte káposzta és az edényben fövő magyar disznóhús összekeverésével éppúgy fúziós konyhát vittek a középkori várainkban, ahogyan manapság az olasz pizza tetejére magyar kolbász kerülhet.
Rólunk mondták eddigi vásárlóink
Adatok
Vonalkód
:
9786156436290
Utoljára frissítve
:
2024-05-17 11:55:05
Kategória
:
Tájakkoroknépekételei
Nyelv
:
magyar
Kiadó
:
Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány
Oldalszám
:
192
Kiadás éve
:
2023
Könyv kötése
:
kemény táblás, védőborítóval
Hasonló termékek
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Újdonságok
Akciós termékek, kiárusítás
Állateledel, felszerelés
Aprócikkek
Baba és gyerek
CD, DVD, BluRay
Erotikus és intim termékek
Étel, ital
Fotó, Videó, Optika
GSM kiegészítők
Háztartási kisgép
Háztartási vegyiáru
Irodatechnika, irodaszer, papíráru
Játék, ajándék, hobbi
Könyvek
SSI Búvár tanfolyamok
Számítástechnika
Szépségápolás felnőtteknek
SSI Búvár tanfolyamok
Delfinbuvar.hu Premium
Garanciális ügyintézés
Blog
Blog
Vissza
Receptek
Receptek
Vissza
Dr. Steinberger levekkel
Eddigi túráink
Eddigi túráink
Vissza
2018 - OLASZORSZÁG - Y40
2018 - EGYIPTOM - DAHAB
2018 - L'AQUÀRIUM DE BARCELONA
2018 - DÁNIA - DEN BLA PLANET
2019 - LUPA BEACH
2019 - HORVÁTORSZÁG - RAZANJ - AUGUSZTUS
2019 - MALDÍV SZIGETEK
2020 - HORVÁTORSZÁG - RAZANJ - AUGUSZTUS
2021 - EGYIPTOM - HURGHADA - AUGUSZTUS
2022 - HORVÁTORSZÁG - Sali
Hasznos információk
Hasznos információk
Vissza
Próbamerülés regisztrációs űrlap
SSI Egészségügyi Nyilatkozat
Belépés
E-mail
Jelszó
Belép
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavamat
Kategóriák
Profil
Kosár
0
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az
Adatkezelési tájékoztató
ban talál.
Működéshez szükséges cookie-k
Marketing cookie-k
Analitikai cookie-k
Cookie-k személyre szabáshoz
Beállítások
Elfogadom